Style Selector
Layout Style
Boxed Background Patterns
Boxed Background Images
Color Scheme

Ανακοίνωση προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στις 14.7.2014.

Ως Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.), αταλάντευτα πιστοί στην ευόδωση μεγιστοποίησης παροχής ανώτατης ποιότητας και επιπέδου υπηρεσιών στον τομέα της δημόσιας υγείας και άρτιας στελέχωσης αυτής, στα πλαίσια εύρυθμης και αποτελεσματικής ανάγκης εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, χαιρετίζουμε, καταρχάς, τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας στις 14.7.2014 αναφορικά με την αποπαγοποίηση θέσεων ιατρών και εξεύρεση κονδυλίων για την κάλυψη των υπερωριών τους αλλά, αναπόφευκτα και εκ των πραγμάτων, εκφράζουμε την έκδηλη, βάσιμη και εύλογη, εκτιμούμε, δυσαρέσκεια, αυτοφυή προβληματισμό και έκπληξή μας για την εκ διαμέτρου προσέγγιση και διαχείριση του αντίστοιχου θέματος της αποπαγοποίησης 161 θέσεων γενικής νοσηλευτικής και 28 της ψυχιατρικής, θέσεις για τις οποίες οι επιτυχόντες πέρασαν ήδη από το 2011 τις σχετικές εξετάσεις και ήδη εργάζονται ως έκτακτοι ή επ’ αορίστου, με την αποπαγοποίηση μάλιστα αυτή να μην επηρεάζει το κρατικό μισθολόγιο και τον προϋπολογισμό, αναφέροντας, επιπρόσθετα, ότι υπάρχουν συνάδελφοί μας των οποίων η σύμβαση καταχρηστικά και παράνομα δεν έχει μετατραπεί, αυτοδικαίως, σε αορίστου διαρκείας αλλά την παγοποίηση όλων θέσεων προαγωγής του νοσηλευτικού προσωπικού, δοθέντος ότι «ο “νομικοκοινωνικός χαρακτήρας” του προαγωγικού δικαιώματος έχει πολλές προεκτάσεις και μεταξύ άλλων επηρεάζει το δημόσιο συμφέρον» [απόφαση Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Ε.Λ. v. Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου(2005) 3 Α.Α.Δ. 71].

Σχετική μάλιστα επιστολή μας προς το σκοπό αυτό έτυχε αρνητικής απάντησης με επίκληση την οικονομική κρίση και το ΓΕ.ΣΥ. και τούτο ενώ αποπαγοποιήθηκαν και 492 θέσεις εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι, αναφορικά προς αίτημά μας προς τον κ. Υπουργό να θέσουμε υπό συζήτηση νοσηλευτικά θέματα ουδέποτε λάβαμε απάντηση, αντίθετα προς άλλες ομάδες υπηρεσιών υγείας με τις οποίες ήλθε σε προσωπική επαφή ο κος Υπουργός, φαινόμενο το οποίο δεν συνάδει με την αριθμητική εμβέλεια της συντεχνίας μας και συναφώς υποβαθμίζει το συνδικαλιστικό της εκτόπισμα, ρόλο, σκοπό, φόρτο και δράση.

Δυνάμει των ανωτέρω, αδυνατούμε να αντιληφθούμε την ελλειμματική φιλοσοφία, ετερόκλητη προσέγγιση και επιλεκτική σκοπιμότητα που διέπει την απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία αντανακλά και απολήγει σε αναντίστοιχη μειονεκτική επαγγελματική αντιμετώπιση ενός κλάδου χιλιάδων υπαλλήλων, οι οποίοι προσφέρουν, υπό το νευραλγικό τους ρόλο, άοκνα και υπεύθυνα τις υπηρεσίες του λειτουργήματόςτους στον καθόλα ευαίσθητο τομέα της φροντίδας της υγείας, πλήρως ισότιμα και ομοούσια λειτουργικά με τους ιατρούς και την αντίστοιχη ιατρική επιστήμη,επιφυλασσόμενοι, εκ των πραγμάτων, σε ατυχή περίπτωση που δεν εισακουσθούμε και δεν δρομολογηθεί άμεσα κοινωνικός διάλογος προς εξεύρεση λύσεων, στον οποίο καλούμε τον κ. Υπουργό, να μελετήσουμε τις ενέργειές μας, μη αποκλειομένης της λήψης δυναμικών μέτρων.

Εκ του Δ.Σ. της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ

Παγκυπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ)

Βερενίκης 14,  Διαμ.104,  Άγιος Δημήτριος,  2002 Στρόβολος,  Λευκωσία

Τηλέφωνο: 22 379610 – Τηλεομοιότυπο: 22 379611

Ηλεκτρονική διεύθυνση: pasynocyprus@gmail.com

Επίσημη ιστοσελίδα: www.pasyno-cyprus.com